Woonkamer

Woonkamer

De muur
De strak gestuukte muur is weer terug van weggeweest! Lange tijd kregen granol en andere spachtelputz en (spuit)spac varianten de voorkeur. Initieel als afwisseling en omdat het verkocht werd als hoogwaardiger dan vlak stukwerk, maar later in de 90er jaren vaak ook omdat er goedkopere varianten op de markt kwamen. Juist die goedkopere varianten hebben veel mensen doen inzien dat dit ook niet alles is en hebben de terugkeer van de klassieke strak gestuukte muur in gang gezet. Dat is dan ook direct het voordeel van strak stuken: het is tijdloos en eigenlijk altijd goed. Bovendien gemakkelijk bij te werken (bij granol praktisch onmogelijk) en over te verven (eventueel in de kleur van het moment), iets wat bij granol ook niet gaat. Stopcontacten: vaak is het verstandig om bij de renovatie ook het aantal stopcontacten en de plaats daarvan op de muur aan te passen. Een goede analyse van de kamer (zithoek, eethoek etc.) en de te gebruiken apparaten aldaar, zullen inzicht geven hoeveel stopcontacten nodig zijn en op welke plek. Vergeet hierbij niet dat meestal in de loop van tijd meer apparaten worden aangeschaft. Dus het is beter om iets meer stopcontacten aan te laten leggen dan op het moment van renovatie nodig lijkt.

Het plafond
Hier onderscheiden zich verschillende types, afhankelijk van het bouwjaar van het pand. Oude panden hebben soms nog mooie decoratieve elementen. Novo kan in veel gevallen restauratiewerk verrichten om deze weer zo veel mogelijk in de originele staat terug te brengen. Veel nieuwbouwhuizen (vanaf de 70er jaren) hebben spuitspac op de plafonds. Dit kan vaak jaren lang goed zitten en met een verflaag onderhouden/opgefrist worden. Toch kiezen mensen er soms voor om ook deze plafonds strak te stuken. Het effect, zeker in combinatie met vlak gestuukte wanden is vaak schitterend. Maar vergeet niet dat een vlak plafond schaduw werking heeft, hetgeen bij de spuitspac plafonds veel minder aanwezig is (omdat de korreltjes op het plafond het licht verspreid waardoor de schaduw werking minder wordt). Verder zijn er natuurlijk schrootjes plafonds, rieten plafonds, houten plafonds, en allerlei varianten systeemplafonds al dan niet van kunststof. Soms is restauratie aan te raden, vaak is verwijderen echter beter.

De vloer
Niets is zo bepalend als de vloer. Bovendien zoveel smaken, zoveel stijlen. Uiteraard onderscheiden zich de types; steen/tegels, hout/parket, linoleum, kurk, laminaat en vloerbedekking. Maar elk van deze types bieden ieder op zich ook weer een brede verscheidenheid aan stijlen en kleuren. Wat voor u de beste mogelijkheden zijn, hangt sterk af van de mogelijkheden van het pand, de gebruikintensiteit van de vloer en uw persoonlijke smaak. Laat u daarom goed voorlichten bij het liefst meerdere vloerenspecialisten en zoek naar de beste prijs via het internet. Geldbesparing tip: besteed het meeste geld aan vloeren waar de gebruikintensiteit hoog is en het minst aan vloeren waar die laag is. Comfort tip: neem vloerverwarming op alle plaatsten waar u steen of tegels legt. Novo legt regelmatig tegelvloeren, parket, laminaat en vloerbedekking.

Novo's Unieke formule

Scroll naar boven